BabyFAT

Kunstmatige Intelligentie verduidelijken

BabyFAT

Klant
Technisches Museum Wien

Locatie
Wenen

Jaar
2020

 

Met wie deel jij deze experience?

BabyFAT

Als een onderdeel van de robotics and AI tentoonstelling werd ons gevraagd of wij nog een installatie konden maken. De installatie staat in de lobby en functioneert als een introductie tot de expo. Het is een reflectie van het algemene doel van de expo; “demystifying AI”. Het concept is geïnspireerd op het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=fNWjKtVWToc.

Het was niet mogelijk voor de makers van het filmpje om de installatie te maken. Dus werd ons gevraagd of wij hier wat mee konden. Omdat het contact met de makers veel tijd gekost heeft kwam de installatie met een vrij strakke planning bij ons terecht. De features die gewenst waren:

  • 2D of 3D (semi) realistische baby die reageert op de gebruike
  • camerabeeld van de bezoeker met detectie overlay
  • diagram met detectie van emotie (schaal)
  • dataregels (om aan te geven dat de baby aan het rekenen/nadenken is)

Na meerdere meetings over de interactie en features hadden we de volgende afbeelding als uitgangspunt en zijn we aan de slag gegaan.

Emotion Detection

Om tijd te besparen zijn we opzoek gegaan naar software die voor ons de emotion recognition en face overlay kon doen. We hebben meerdere opties overwogen en geprobeerd en zijn uiteindelijk beland op MoodMe. Een SDK met alle functies die we wilden en die makkelijk te combineren was met Unity.

Nog een manier om tijd te besparen was het kopen van een rigged 3D model dat al wat animaties of morphs had ingebouwd die we aankonden sturen in Unity. Uiteindelijk zijn we beland op het volgende model hiernaast.

blank
blank

Uncanny Valley

Bij een project als deze kom je natuurlijk bijna direct de “uncanny valley” tegen, het effect dat iets wat er bijna uitziet als een mens er eng of onnatuurlijk uit kan gaan zien. Dus aan ons de uitdaging om de weergave van de baby zo ver mogelijk uit deze uncanny valley te halen. Dit hebben we gedaan door zoveel mogelijk de reacties van een echte baby te simuleren.

Een belangrijk deel is uiteraard de animatie maar buiten de reactie animaties om leek de baby nog erg statisch. Aangezien we toch al live emoties aan het uitlezen waren hebben we er voor gekozen de baby te laten spiegelen. Als de baby een gezicht voor zich herkend zal hij de emotie die het detecteert herkennen en nabootsen. Hoewel dit veel hielp om de baby nooit statisch te laten zijn was de baby nog te voorspelbaar.

Meer weten over deze experience?

Laat het hier weten

Partners &

Ontwikkeling

Concept

100%FAT, Tinker & TMW

Ontwerp

Tinker Imagineers

Industrieel Ontwerp

100%FAT

Constructie

100%FAT & Brandwacht

Hardware

100%FAT

Software

100%FAT

Content

100%FAT & Tinker

Klant

Technisches Museum Wien