Neural Net Wenen

Kunstmatige Intelligentie zichtbaar maken

Neural Net

Klant
Technisches Museum Wien

Locatie
Wenen

Jaar
2020

 

Met wie deel jij deze experience?

Neural Net

De meest complexe en arbeidsintensieve installatie van de Robotics & AI exhibit is Neural Net. Neural Net is een fysieke representatie van een kunstmatig neuraal netwerk, een belangrijk concept binnen kunstmatige intelligentie. Een kunstmatig neuraal netwerk is gebaseerd op een verzameling verbonden eenheden of knooppunten, kunstmatige neuronen genaamd, die de neuronen in biologische hersenen losjes modelleren. Elke verbinding kan, net als de synapsen in een biologisch brein, een signaal naar andere neuronen verzenden. Vanuit Technisches Museum Wien ontstond het idee is om de bezoeker op een visuele en tastbare manier te laten leren over neurale netwerken.

Om de werking van een neuraal netwerk tastbaar te maken en uit te leggen is de installatie uitgevoerd als een fysiek kunstmatig neuraal netwerk dat getallen kan herkennen. Waar de gebruiker aan een kant een getal kan intoetsen en door de verschillende lagen heen kan zien wat het neuraal netwerk denkt dat het getal is.

Het begon allemaal met een potloodschets van Tinker die door hun designer vervolgens werd omgezet in een eenvoudig 3D ontwerp.

Bij dit ontwerp was geen rekening gehouden met hardware, complexe interactie, etc. Aan ons de uitdaging om dit ontwerp om te toveren naar een technisch ontwerp waar we zo dicht mogelijk bij het slanke ontwerp moesten blijven, maar ondertussen wel een ontzettend grote hoeveelheid aan hardware en kabels toe moeten voegen en natuurlijk niet te vergeten, complexe custom software om het neuraal netwerk visueel te maken.

We liepen tegen meerdere uitdagingen aan tijdens dit project, zowel hardware als software gerelateerd. Lees hieronder meer over deze uitdagingen en onze oplossingen.
Het voorste paneel van de installatie heeft interactieve vlakken waar de gebruikers een getal kunnen invoeren. Deze vlakken lichten op als ze ingedrukt worden en gaan weer uit als ze nogmaals worden ingedrukt. Om de gewenste uitstraling moest dit op een zo dun mogelijke manier met zo min mogelijk onderdelen zichtbaar.

Een neuraal netwerk bestaat uit verschillende lagen, in deze lagen heeten zogeheten nodes. Wij waren verantwoordelijk voor het creëren van het ontwerp van de nodes, waarvoor we zelf een circuit board voor hebben gemaakt en een simpele behuizing. Ook zitten aan deze nodes lichtgevende tubes.

blank

Deze tubes representeren de connecties tussen de nodes van het neurale netwerk. De uitdaging bij deze tubes lag drievoud: Een slimme en elegante manier vinden om de tubes te verbinden aan de nodes; De beste manier vinden om de tubes aanstuurbaar te belichten met maximale hoeveelheid licht, binnen de grootte van de node op een manier dat arbeid reduceert; Het bedenken van de logica in de software achter de vertaling van “gewichten” van de connecties in het neuraal netwerk naar de brightness van de tubes.

In de afwerking van de installatie lag een grote uitdaging in het wegwerken van de alle kabels binnen een krappe constructie. Ook de wiring van de elektronica op een storingsvrije manier aanleggen.

Nummers op een rij

  • 1788 LEDs
  • 82 custom printplaatjes (pcb’s) van 9 verschillende ontwerpen
  • 110 custom 3D prints van 9 verschillende ontwerpen
  • 726 3D print uren aan 3D prints; 
  • rond 300 m tubes wat 20 uren gekost heeft om vast te maken.
  • In totaal meer dan 4000 individuele onderdelen

 

blank

Weten wat wij kunnen betekenen voor uw Museum?

Download onze museum brochure!

Geïnspireerd geraakt?

Laten we samen een idee uitwerken!

Meer weten over deze experience?

Laat het hier weten

Partners &

Ontwikkeling

Concept

100%FAT, Tinker & TMW

Ontwerp

Tinker Imagineers

Industrieel Ontwerp

100%FAT

Constructie

100%FAT

Hardware

100%FAT

Software

100%FAT

Content

100%FAT & Tinker

Klant

Technisches Museum Wien