Hanzespel

Interactieve geschiedenis in het Palthe Huis Oldenzaal

Hanzehuis

Klant
Palthe Huis

Locatie
Oldenzaal

Jaar
2023

Met wie deel jij dit project?

Het Hanzespel- Palthe Huis en Hanze Huis Oldenzaal

In het centrum van Oldenzaal ligt het Palthe Huis, een museum dat van origine het woonhuis is van de familie Palthe. In de 18e eeuw koopt Johannes Palthe het deftige huis, waar in totaal drie generaties zullen wonen. Na het overlijden van kleindochter Gulia Palthe in 1928 wordt het woonhuis een museum, waar je het 18e eeuwse leven van de familie Palthe  kunt beleven. Er is een interactieve speurtocht waarbij kinderen op zoek kunnen gaan naar de verdwenen gouden haarspeld van Gulia.

Aan het Palthehuis is sinds november 2023 ook het Hanzehuis toegevoegd. Hier ga je verder terug in de tijd, en kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van Oldenzaal en het leven in de Hanzestad. Bij binnenkomst is er een interactieve game te spelen, waarbij je als bezoeker terugreist naar de Hanzetijd. Je helpt de hoofdpersoon Jacob, die terecht is gekomen in de Hanzetijd, weer terug te keren naar het heden.

Interactieve geschiedenis

In het spel staat Jacob voor verschillende keuzes, waar je als bezoeker over kan beslissen. Hierdoor kun je invloed op het verhaal uitoefenen. Je maakt keuzes of Jacob wel of niet de ring moet ruilen voor een appel. Je gaat op zoek naar fysieke objecten, die op verschillende plekken in de ruimte liggen. Je moet bijvoorbeeld de juiste lap stof kiezen die gebruikt werd voor de kleding of de juiste zout-soort vinden die kenmerkend was in de Hanzetijd. Aan alle objecten hangt een amulet. Om de keuze te maken leg je een amulet met RFID chip op het linker of rechter houten vat, die allebei een RFID reader bevatten. Kies je het verkeerde object, moet je opnieuw op zoek totdat je het juiste hebt gevonden. Pas daarna gaat het verhaal verder.

Het interactieve Hanzespel is een interactieve belevenis, die interessant is voor jong en oud.

100%FAT heeft de software en techniek gerealiseerd. Middels een ultrashort LED beamer die netjes weggewerkt is in de oude schouw creëerden we een imposant beeld, zonder dat de techniek erachter zichtbaar is. Een ultrashort LED beamer biedt de mogelijkheid om een heel groot beeld te creëren terwijl de beamer dichtbij gepositioneerd is. Dit is erg geschikt voor kleine ruimtes, zoals deze. En dankzij de vele fysieke objecten die allemaal interacteren met de applicatie, komt er een interactieve dynamiek in het spel. Bij elke objectkeuze zorgden we er voor dat de juiste video naadloos wordt ingeladen. Dit draagt bij aan de belevenis, die je niet hebt wanneer er simpelweg een touchscreen wordt gebruikt.

Geïnspireerd geraakt?

Laten we samen een idee uitwerken!

Meer weten over museum experiences?

Laat het hier weten

Partners &

Ontwikkeling

Concept

Cenne Kistemaker

Industrieel Ontwerp

100%FAT

Film

Cenne Kistemaker

Interieurbouw

Beeldbouw

Objectherkenning

100%FAT

Klant

Palthe Huis