Transparante Kerstbal

22 December 2023 - 100%FAT

Elk jaar verzinnen we het weer op het allerlaatste moment :-); het kerstgeschenk. Wat gaan we dit jaar geven en wat past bij 100%FAT? Een transparante kerstbal in de vorm van een melkpak met een lampje er in moest het worden dit jaar, om het een beetje simpel te houden. En natuurlijk allemaal in house produceren want geen enkel bedrijf kan het nog op tijd regelen. Dus hoe 3d print je een transparante kerstbal?

Transparant 3D Printen

Bij 100%FAT hebben we ondertussen 5 zogenaamde FDM (Fusion Deposit Modelling) printers van het merk Prusa staan die ondertussen onderling ergens tussen de 75.000 en 100.000 uren hebben geprint. Maar transparant hadden we nog nooit geprobeerd.

Over het algemeen printen we het meest met het materiaal PLA. PLA is een biologisch afbreekbaar en duurzaam polymeer dat wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals maïszetmeel of suikerriet. Het is een van de meest populaire filamentmaterialen voor FDM-printers vanwege het gebruiksgemak en milieuvriendelijkheid. PLA is in allerlei kleuren te krijgen en dus ook in (Semi-transparante) materialen.

Maar hoe print je nu transparant?

Om een zo transparant mogelijk resultaat te krijgen is het belangrijk dat de printinstellingen correct zijn. Lagere printsnelheden en experimenteren met de temperatuur afhankelijk van het materiaal hebben het meeste invloed op de uiteindelijke transparantie van het materiaal. Daarnaast is de laagdikte van belang. Hoe kleiner de laagdikte, hoe transparanter het resultaat. Maar kleinere laagdiktes resulteert ook in langere printtijden. Het is dus belangrijk hier een goede balans in te vinden.

Bij onze “kerstbal” hebben we ervoor gekozen om het hele object met maar één zogenaamde perimeter te printen en geen infill te gebruiken. Dit betekent dat het object bestaat uit één enkele buitenwand en dat de print voor de rest hol is. Dit heeft als voordeel dat het object meteen een stuk transparanter is, en dat we meteen een kerstboompje ín het holle melkpakje kunnen printen.

Om een nog beter resultaat te behalen is er van alles te optimaliseren op het gebied van printkoeling en andere printer instellingen. Daarnaast is heel veel te winnen met het nabewerken van de print door bijvoorbeeld het object te schuren en te polijsten. Omdat wij ongeveer 100 kleine melkpak kerstballen hebben geprint de afgelopen dagen kozen we ervoor om niet na te bewerken want dan zijn we waarschijnlijk met kerst volgend jaar nog steeds niet klaar.

Kortom, transparant 3D printen is prima te doen, maar we kunnen nog veel meer leren en experimenteren met dit materiaal. Wie weet zien jullie het binnenkort terug in een van onze installaties. En als je graag onze 3D bestanden of printerinstellingen wilt, stuur dan even een mailtje.

Voor nu een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar, en we zien jullie volgend jaar graag weer terug voor nieuwe creatieve en interactieve uitdagingen!