Interactief Doe-centrum

Educatieve speelzolder voor de Enterse Zomp

Zomp'n Beerend

Klant
Stichting Enterse Zomp

Locatie
Enter

Jaar
2023

 

Met wie deel jij deze experience?

Doe en ontdek centrum

In het Vechtdal van Overijssel meandert de rivier de Regge. Deze rivier is van vroeger uit een regenrivier, die het overtollige water van Twente opving. In de winter van de jaren ‘40 van de vorige eeuw stonden veel gebieden, en dus ook landwegen, in het Vechtdal onder water en werd de Regge gebruikt als weg. Er voeren zompen over de rivier de Regge, dit zijn platboten die in ondiepe wateren kunnen varen. Ze vervoeren voornamelijk grote vrachten. Enter was vroeger een schippers- en zompendorp. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar wel wordt de herinnering aan die tijd levendig gehouden.

In Enter ligt een scheepswerf, “de Waarf”. Dit is een scheepswerf waar zompen worden nagebouwd. Hier ligt ook de prachtige nagebouwde zomp ‘Regt door Zee’. Mensen kunnen in de zomer hiermee een vaartocht maken over de Regge. Om dit mooie stukje geschiedenis nog meer vorm te geven is er onlangs een museum opgericht. In dit nieuw ontwikkelde Ontdek en Zoek centrum “Zomp’n Berend” in Enter, pal tegenover de scheepswerf,  kom je van alles te weten over de Enterse zomp.

Voor het Ontdek en Doe centrum hebben wij de verschillende educatieve interactieve installaties gebouwd.

Magische Deurprojectie

Binnen het museum zijn er verschillende digitale personages die via een scherm of projectie uitleg geven over de geschiedenis van de Enterse zomp. Bij binnenkomst in de ruimte is er een doorkijk naar een oude zolder gerealiseerd middels een magische deurprojectie. Deze bestaat uit doorzichtdoek met een ultrashort beamer aan de achterkant. Een personage loopt daar rond en zodra een bezoeker op de knop drukt begint deze te vertellen.

 

De Interactieve Verrekijker FAT Scope

Middels onze interactieve verrekijker halen we de natuur letterlijk naar binnen. Vanuit de binnenruimte kan een 360 graden visualisatie van de directe omgeving bekeken worden.

Meerdere locaties kun je aanklikken, om een 360 graden foto van die specifieke locatie te bekijken. Hierdoor is het mogelijk om de zomp lig- en werkplaatsen in zowel Rijssen als Hellendoorn te bekijken, en om binnen te kijken bij het Klompen-Zompenmuseum in Enter.

 

 

Zompbouw Minigames

We hebben een aantal minigames gemaakt rondom de bouw van een zomp. Bijzonder aan deze games de cross over tussen fysieke en virtuele elementen.

1. Interactieve schaafgame

Om een zomp te maken moest je hout schaven. In het museum kan je een ‘schaafwedstrijd’ doen, met 2 ouderwetse fysieke schaven, waarbij je op een scherm kan zien wie het snelst kan schaven.

2. Deuvels tikken

Dit is een interactieve game waarbij de pen-gat verbinding centraal staat. Je slaat bij deze game met een echte hamer op een uit staal gemaakte deuvel. Door verschillende sensoren wordt het slaan en draaien omgezet naar onze software. Hierdoor kunnen de bezoekers een spel spelen waarbij zoveel mogelijk virtuele deuvels met de juiste draairichting in een scheepswand moeten worden geslagen.

3. Interactieve puzzel

Op een groot touchscreen kun je een virtuele zomp in elkaar puzzelen. Dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. De leuke twist is dat de zomp zinkt als je een foutje hebt gemaakt.

 

Vlogboxes

In het museum vind je verschillende boxen die je kan openen als bezoeker, waarna er een vlog start. Een jongen uit de historische tijd houdt een camera vast, en vertelt over zijn jonge en volwassen jaren in een unieke vlogstijl. Hierin wordt ook op een speelse wijze uitleg gegeven. De vlogs worden getoond op meerdere interactieve beeldschermen. De schermen zitten achter een deurtje, zodra deze worden geopend start de video.

 

 

 

Uw eigen interactieve doe centrum?

Bent u op zoek naar een eigen interactief doe en ontdekcentrum of bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is op dit gebied? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of brainstorm.

Geïnspireerd geraakt?

Laten we samen een idee uitwerken!

Meer weten over het interactieve doe- en ontdekcentrum?

Laat het hier weten

Partners &

Ontwikkeling

De samenwerkende partners binnen dit project zijn: Studio Mad (video), Artica (interieurbouw) en de vrijwilligers van de Regionale Stichting Enterse Zomp.